Смолян се включва в Световната кампания „Световен ден на ходенето“ на 13 октомври 2018

/ октомври 5, 2018

Вече е ясна програмата за провеждането на „Световен ден на ходенето“. Стартът ще бъде от 10.30 ч. на площад „Свобода“ /Стар център/, а крайната цел е достигане до горски парк „Амзово“. След като всички участници достигнат крайната си цел, сдружение „Фън ин дъ маунтин“ е подготвило празник с много работилници по танци.

13.10.2018 г. (събота), Световен ден на ходенето:

 старт:10:30 часа от площад „Свобода“ (Стар Център – пешеходна зона) по бул. „България“, ул. „Миньорска“, ул. „Станевска“ до резерват „Амзово“ – трасето е с дължина – 4,6 км.

            Най – голямата световна проявя за ходене, която се провежда ежегодно в целия свят от 1992 г. В България се провежда ежегодно от 1993 г. в цялата страна. Община Смолян провежда и участва в Световния ден на ходенето  повече от 12 години.

В Световен мащаб проявата се подкрепя от Международния Олимпийски комитет.

Проявата цели популяризиране на ходенето като ефективна и лесна за практикуване  двигателна активност за всички, като великолепна възможност за участие на хора от всички възрастови и социални групи. Ходенето е едно от най – достъпните универсални естествено приложими движения на човека, за подържана на здравето и на неговата физическа дееспособност.

Целта на проявата:

Широко популяризиране на ходенето като чудесно средство за поддържане на здравето и добрата форма: – то е най-естествената форма на движение;

  • Може да се практикува от всички свободно;
  • Може да се практикува навсякъде и по всяко време;
  • То не изисква финансови средства.

Организатори на национално ниво са Министерството на младежта и спорта (ММС), и Българска асоциация „Спорт за всички“ (БАСВ), а на местно ниво общините, в случая Община Смолян и всички институции и организации, имащи отношение към здравето и спорта за всички. Провежда се винаги през месец октомври.

Както всяка година организаторите са подготвили томбола, викторина и много лакомства за участниците.

Всички училища и детски градини трябва да подадат заявки до 9 октомври 2018 година с броя ученици, които ще вземат участие (информацията е необходима, за да може да бъдат планирани и подсигурени лакомства за всяко дете и ученик). Заявките се подават в свободен текст, на имейл sport_smol@abv.bg , както и в Община Смолян в стая 220.