ЕГ „Иван Вазов“ гр. Смолян и ПГИ „Карл Маркс“ гр. Смолян създадоха футболен шедьовър

/ ноември 13, 2018

Втория мач от програмата на 11-12 клас от ученически игри 2018/2019 общински кръг Смолян предложи всичко от футболната игра. ЕГ „Иван Вазов“ гр. Смолян и ПГИ „Карл Маркс“ гр. Смолян изиграха един много вълнуващ и изпълнен с футболни качества мач.

Двубоя започна в 12:00 часа пред десетки зрители, дошли на стадион „Смолян“, за да подкрепят своите любимци. Още от първите минути се забеляза, че тактиката ще е ключова за победата. Голямата битка бе в средата на терена. Халфовете и на двата отбора играеха почти без грешки, което създаде много динамика и емоции. По- активния отбор бе този на ПГИ, но „Икономистите“ трудно стигаха до завършващ удар, въпреки неспирните си атаки. От друга страна, момчетата на Езикова  гимназия разитаха на бързите си нападатели и създадоха не малко голови положения. Първата сериозна голова ситуация бе за отбора на ЕГ „Иван Вазов“ гр Смолян. Тяхното дясно крило излезе очи в очи с противниковия вратар, но изстрела на нападателя не затрудни стража на ПГИ.

Минути по- късно ситуацията се повтори, но този път шутът бе далеч от обсега на вратаря и резултата бе открит в полза на Езикова гимназия.След полученото попадение футболистите на ПГИ не се смутиха и продължиха да атакуват, но все така не успяваха да стигнат до чисто положение. До края на полувремето отбора на ЕГ „Иван Вазов“ гр Смолян имаше още две чисти положения, но резултата бе запазен и отборите се оттеглиха на почивка при резултат 1:0.

Второто полувреме започна идентично на първото. Отбора на ПГИ притежаваше по- дълго топката, а този на ЕГ разчиташе на контраатаки. В 65-та минута, след поредна атака по левия флаг, топката бе подадена пред ъгъла на вратарското поле на непокрит нападател, който директно стреля в противоположния ъгъл неспасяемо. Така равенството бе възстановено 1:1 и това бе началото на головата „фиеста“. Пет минути по късно се получи разбъркване във вратарското поле на ПГИ. Там по- съобразителни се оказаха нападателите на Езиковата гимназия, които успяха да дадат ново предимство на своя отбор.

Този развой на мача предизвика промени в тактиката в отбора на ПГИ, както бяха направени две смени. В техните атаки започнаха да се включват повече футболисти. След атака от ляво бе опитан удар от голяма дистанция, който донесе желания ефект. Вратаря на Езикова гимназия бе излязъл напред и топката го прехвърли. Минутата бе 77-ма, а резултата бе отново равен 2:2.

Още в първата си атака след възстановяване на равенството, отбора на ЕГ „Иван Вазов“ гр. Смолян се възползваха от разконцентрираната защита. Топката отново бе в мрежата на ПГИ и това изглеждаше, че бе момента в който Езикова гимназия водеше с 3:2 и нямаше какво да се случи, за да изпуснат победата. Те се опитваха да владеят топката повече време и да разбиват играта на ПГИ. Въпреки това, възпитаниците на ПГИ „Карл Маркс“ гр. Смолян имаха други намерения. След поредно центриране и неуместна вратарска намеса резултата за трети път бе изравнен.

При резултат 3:3 се очакваше двата отбора да изберат сигурността и да чакат дузпите, но футболистите на терена не мислеха така. И двата отбора бяха наясно, че рулетката на дузпите е голям риск. Отборите се опитваха да вземат победата в последните минути на мача и в 96-та минута ПГИ бяха на 4 минути от класиране на полуфинал. След бърза контраатака и греша в защитата на ЕГ, футболист на „Икономистите“ остана остана сам на празна врата и направи резултата 4:3.

Обрата изглеждаше направен. В щаба на Езикова гимназия настроението бе минорно. В рамките на няколко минути от побеждаващи се оказаха губещи. В 90-та минута бе извършен тактическо нарушение от полузащитата на ПГИ. Всички очакваха, че това ще е последната възможност за Езикова гимназия и всички техни футболисти се включиха в атаката. Всички очакваха центриране, но изпълнителя изненада всички, като изстреля топката в ъгъла на стената. Вратаря на ПГИ бе направил вече две крачки напред, за да боксира топката, но тя влезе в неговата врата за 4:4.

Така за радост на всички зрители, драмата щеше да се реши с дузпи. При тяхното изпълнение, отбора с по здрави нерви се оказа този на ПГИ. след три отразени и три вкарани отбора на ПГИ „Карл Маркс“ гр. Смолян си спечели място на полуфиналите с общ резултат 7:4 (след дузпи).